De Geuzenwaard

Geschiedenis
De naam van dit gebied verwijst naar de prinsgezinde troepen die in de 80-jarige oorlog hier gelegerd zijn geweest. Een dramatische tijd voor de bewoners van Lobith en omgeving. Overal plunderende, brandstichtende en moordende soldatenbendes, meestal huurlingen. Zij knapten het vuile werk voor de toenmalige hoge heren op, maar werden daarvoor niet naar behoren uitbetaald.

Lang daarvoor (in de 13e eeuw), lag bij Lobith de splitsing van de Rijn en de Waal en was er een tolplaats die uiteindelijk in handen was van de Hertogen van Gelre. Zij bouwden er een residentie. Nu is daarvan alleen het Schipperspoortje nog over. Via het straatje dat er onder door loopt dalen we af naar de plaats waar in de 13e eeuw de oever van de Oude Rijn zich bevond. Je komt er op het fietspad dat via de Geuzenwaard richting Tolkamer gaat of linksaf richting Spijk.

Gevarieerde natuur
De Geuzenwaard is een gebied van ongeveer 40 hectaren. In de jaren '90 zijn twee armen van een voormalige Rijnstrang weer uitgegraven. De natuur kan zich er vrijelijk ontwikkelen. Door het graasgedrag van de Schotse Hooglanders en de Exmoor pony's blijft er genoeg variatie in de begroeiing. En gevarieerd is die zeker; nu in het najaar bloeien, even voor de vuist weg; kruisdistel, beemdkroon, speerdistel, akkerdistel, wilde peen, rode ogenstroost, cichorei, brunel, hertshooi, boerenwormkruid en nog veel meer. Het is een feest voor het oog.

Zo gauw we afgedaald zijn naar de oever van de geul verstomt elk geluid dat wijst op de nabijheid van Lobith. Je hoort er alleen nog het gekwaak van de groene kikkers,het gezoem van ontelbare bijen, het getjirp van even zovele sprinkhanen en het geritsel van gebladerte. Heerlijk.

Het water is glashelder en het wemelt er van visjes, schrijvertjes, zoetwater garnalen, kikkers en ook watersalamanders. Er boven zweven diverse libellen soorten en waterjuffers. Natuurlijk staan er ook allerlei moeras- en waterplanten als watermunt, kattenstaart, zwanenbloem, waterlelie.....

Weet u wat? Eigenlijk moet u zelf gaan kijken want het is gewoon te veel om op te noemen! Het is verstandig stevige schoenen en een lange broek aan te trekken vanwege de ruige begroeiing.

Nog een kleine tip: bewaar voldoende afstand tot de runderen en paarden. Ik wens u veel plezier!

door Carin Holtslag
Lees 1444 keer

 Volg ons op Facebook
Blijf op de hoogte van wat er te doen is op 't Gelders Eiland en de acties van het Toeristisch Informatiecentrum.

 Volg ons op Twitter
Voor de leukste tips, trips, acties, activiteiten en de meest actuele berichten!

 Aanmelden nieuwsbrief
Voor de evenementen en activiteiten.