Skip to content

Het Kraantje

Het Kraantje

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Soms zie je in het Liemerse landschap merkwaardige zaken staan. Dit kraantje aan de Rijn bij Spijk bijvoorbeeld. Geen kraantje maar letterlijk een ‘electrische wagendraaikraan’, dat toebehoorde aan de NV Hollands-Duitse Steenfabriek in Spijk. De steenovens zijn in 1995 gesloopt. De kraan raakte in verval. Er was niemand meer die er naar omkeek. Wel de mensen uit Spijk.

Voor hen hoort de kraan bij hun dorp, ze hebben immers hun bestaan te danken aan de steenovens. In 2006 werden subsidies vergaard bij de Europeesche Gemeenschap, de provincie, de gemeente Rijnwaarden en allerlei sponsoren. En zie de kraan staat weer te pronken. De kraan mag een monument genoemd worden, want hij dateert uit 1928 en is destijds voor 14.200 gulden gebouwd om schepen te laden met gebakken stenen en voor de aanvoer van zand en steenkool. De kraan werkt niet meer, maar dat is niet erg.

Wat wel jammer was, is dat het naastgelegen bronzen beeld de ‘steenovenarbeider’, gemaakt door Marga Breij uit Tolkamer, is  gestolen. Het voetstuk staat er nog. Maar de inwoners van Spijk lieten het er niet bij zitten en haalde geld bij elkaar om een nieuw bronzen beeld door Marga te laten maken. Zij maakte de mallen op vrijwillige basis. Het beeld staat sinds eind juli 2016 weer te pronken in het hart van het dorp Spijk, vastgezet in een blok beton van 5000 kilogram!

Het Kraantje
Spijksedijk
Spijk