Elk jaar is het weer spannend…zullen ze na de winterperiode weer terugkomen op hun ‘oude’ nest? Op steeds meer plekken op het eiland zijn ooievaarsnesten te vinden. Diverse fiets- en wandelroutes leiden u langs deze mooie plekjes zodat u de statige uiverkoppels kunt bewonderen. Zodra twee ooievaars op hun nest zitten, verklaren ze elkaar de ‘liefde’ met spectaculair snavelgeklepper. Na het leggen van zo’n 3 tot 5 eieren worden deze in ongeveer een maand uitgebroed. Nadat de jongen zijn geboren, blijven ze ongeveer 2 maanden op het nest en dan slaan ze voor het eerst hun vleugels uit. Ze worden dan nog ongeveer 2 weken door de ouders gevoerd met kikkers, muizen, mollen, maar ook regenwormen en insecten staan op het menu.

Midden jaren ’70 was de ooievaar zo goed als verdwenen uit Nederland. Mede dankzij inzet van de Vogelbescherming is er via een reddingsprogramma met ooievaarstations voorkomen dat de soort als broedvogel in Nederland uitstierf. Intussen komt de vogel niet meer voor op de Rode Lijst.

In het waterrijke gebied van ’t Gelders Eiland is het goed toeven voor deze indrukwekkende vogels die zo prachtig met uitgestrekte hals op de thermiek kunnen zweven!