Skip to content

de zes

dorpen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Op ’t Gelders Eiland liggen zes dorpen. In 1985 werden Lobith, Tolkamer, Spijk, Herwen, Aerdt en Pannerden samengesmolten tot de gemeente Rijnwaarden. Dorpen met hun eigen geschiedenis,  eigen karakter en hun eigen verenigingsleven. 4400 Hectare groot met 11.000 inwoners. Per 1 januari 2018 is de Gemeente Rijnwaarden samengesmolten met de Gemeente Zevenaar, maar de 6 dorpen hebben hun eigen karakter behouden.

Elk dorp heeft zijn eigen karakter

Het ene dorp biedt levendige horeca, in het andere dorp struint u over verrassende paden met weidse vergezichten. Zo is er voor ieder wat wils op ’t Gelders Eiland.

gemaal pannerden

Pannerden

Pannerden ligt aan het Pannerdensch kanaal, een afsplitsing van de Rijn. Pannerden ligt in het Rijnstrangengebied. Dit gebied met grienden, water- en moerasvegetaties, wilgenbosjes en natte graslanden maakt deel uit van het natuurreservaat ‘De Gelderse Poort’.

Lees verder »
dorpsgezicht Aerdt

Aerdt

In Aerdt vindt u trekpontjes over de Oude Rijn. Deze bieden u toegang tot een mooie wandeling in natuurgebied De Rijnstrangen. Ook zijn in dit dorp een aantal campings gevestigd, zodat u kunt overnachten na een mooie wandeling.

Lees verder »
Huis Aerdt Herwen

Herwen

Herwen ligt aan de rand van natuurgebied De Rijnstrangen. In Herwen staat ook Huis Aerdt, een historisch huis, omgracht en omringd door knotwilgen. De centrale ligging van Herwen in onze gemeente nodigt uit tot menig mooie wandel- of fietstocht o.a. naar de grafsteen van Marcus Mallius.

Lees verder »
oude kraantje spijk

Spijk

Spijk is het eerste Nederlandse dorp op de oevers van de Rijn. De landsgrens wordt hier gevormd door de rivier. Bijzonder is de Oude Kleefsepostweg. Aan de ene kant van de weg staan auto’s met Nederlandse kentekens, aan de andere kant staan duitse auto’s.

Lees verder »
ingang Bijland

Tolkamer

In Tolkamer ligt de Europakade. In vroegere tijden was het een drukte van belang in het dorp. Schippers moesten hier aan land om goederen in te klaren bij de douane. Eenmaal aan land werd ook een borreltje genuttigd en werden de inkopen gedaan. Tegenwoordig is een hotel gevestigd in het oude douanekantoor. Het plaatsje is nu vooral in trek bij dagjesmensen die vanaf de Europakade een tocht over de Rijn willen maken. Een andere trekpleister is het watersportgebied de Bijland.

Lees verder »
lobith

Lobith

Lobith is het bekendste dorp van de gemeente Rijnwaarden vanwege de waterstanden in de Rijn. Het dorp ligt nu echter niet meer aan de rivier. Begin jaren negentig zijn restanten van het Tolhuis , een oud kasteel gevonden. Het enige overblijfsel wat bewaard is gebleven is het Schipperspoortje.

Lees verder »