te zien

op 't eiland

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Veel bezoekers van ’t Gelders Eiland komen hier voor de rust, de ruimte en natuurlijk de prachtige natuur. Natuurlijk is het genieten van de werkelijk fantastische recreatieplas ‘de Bijland’, waar je kan zwemmen, surfen, zeilen, waterskiën, etc. Maak met de rondvaartboot een mooie tocht over de Rijn, breng eens een bezoekje aan de 3 redoutes (Romeinse wachttorens) en bezoek de plaatselijke bezienswaardigheden met de fiets!

Bezienswaardigheden

Ervaar zelf de bijzondere bezienswaardigheden van dit waterrijke gebied. Bezoek het Poldergemaal of een van de kerkjes of maak een rondreis in de geschiedenis in het Liemers Museum.

recreatieoord de panoven
Museum

Buitengoed de Panoven

Recreatieoord de Panoven is een goed bewaard industrieel erfgoed uit 1860, waar u de kans krijgt het oude baksteen- en dakpanambacht te herbeleven en één te worden met de natuur. De oven is met behoud van historie omgetoverd tot een museum dat sterk tot de verbeelding spreekt. Kom zelf bakstenen bakken, neem deel aan de boeiende rondleiding en bezoek het museum.

Lees Meer »
de tribune
Diversen

De Tribune

Rijkswaterstaat heeft deze tribune in eigen beheer laten maken, ter gelegenheid van haar 200-jarig bestaan in 1998. Hij kreeg plaats in Tolkamer aan de Europakade: op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt.

Lees Meer »
heemkundekring dijkmagazijn aerdt
Monument

Dijkmagazijn Aerdt

Het dijkmagazijn in Aerdt is in 1879 in opdracht van het Polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden gebouwd. Het is voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek dienstgebouw en van historisch belang.

Lees Meer »
Dikste Wilgen van Nederland
Flora en fauna

Dikste Wilgen van Nederland

Bij de aanleg van een tracé voor ruiters en menners moest, op deze plek hoog opgeschoten beplanting worden verwijderd. Daarbij zijn door de hoveniers Maurice en Gijs van Schip, geheel bij toeval, deze geweldige reuzen ontdekt die tot dan toe een verborgen leven hadden geleid.

Lees Meer »
Fort Pannerden Doornenburg
Monument

Fort Pannerden

Na een mooie wandeling door de natuur vanaf de Parkeerplaats, een rit met de TukTuk of een fietstochtje, kom je aan bij Fort Pannerden! Na een tijd van avonturiers en krakers is het fort gerestaureerd en ingericht als een publieksattractie.

Lees Meer »
gemaal pannerden
Expositie

Gemaal “Oude Rijn”

In 1884 gaf het polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden de opdracht aan de firma Stork om een stoomgemaal te bouwen aan de Deukerdijk, direct naast de stenen duiker. Het gemaal heeft een capaciteit van 140 m3/uur met een maximale opvoerhoogte van 3,7 meter. In 1916 is de stoomaandrijving vervangen door een elektrische aandrijving.

Lees Meer »
grafsteen marcus mallius
Monument

Grafsteen Marcus Mallius

In 1938 is een bijzondere vondst gedaan in De Bijland. Bij de aanleg van de recreatieplas werd een grafsteen gevonden. Deze steen dateert uit de eerste helft van de eerste eeuw na Christus, nog in het begin van de Romeinse heerschappij in onze streken.

Lees Meer »
Andreaskerk Spijk
Kerk

H. Gerardus Majella kerk Spijk

Pas in 1824 werd Spijk, als gevolg van een concordaat dat door Pruisen met de H.Stoel te Rome was gesloten, bij de parochie van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen te Lobith gevoegd. Sindsdien hadden de grote boeren op Spijk, die reeds jaren in de gemeenteraad vertegenwoordigd waren, ook hun plaats in de Lobithse Kerk- en Armbesturen.

Lees Meer »
Kraantje Spijk
Monument

Het Kraantje

Soms zie je in het Liemerse landschap merkwaardige zaken staan. Dit kraantje aan de Rijn bij Spijk bijvoorbeeld. Geen kraantje maar letterlijk een ‘electrische wagendraaikraan’, dat toebehoorde aan de NV Hollands-Duitse Steenfabriek in Spijk. De steenovens zijn in 1995 gesloopt. De kraan raakte in verval. Er was niemand meer die er naar omkeek. Wel de mensen uit Spijk.

Lees Meer »
Huis Aerdt Herwen
Monument

Huis Aerdt

Het Huis Aerdt is een historisch huis, omgracht en omringd door knotwilgen en ligt ten noorden van het dorp Herwen.

Lees Meer »
korenmolen de hoop
Molen

Korenmolen de Hoop

Molen De Hoop is een stellingmolen. Dit is een hoge windmolen met halverwege een omloop, de stelling. Zo’n omloop wordt ook wel zwichtstelling, galerij, gaanderij of balie genoemd. Vanaf deze stelling, die rondom de molen loopt, wordt de molen bediend.

Lees Meer »
kerk aerdt kunstkring
Expositie

Kunstkring Het Gelders Eiland

Kunstkring Het Gelders Eiland organiseert sinds 1977 exposities en concerten in de Kerk van Aerdt. Er zijn vijf exposities per jaar van telkens vier zondagen. De kerk is dan geopend van 14.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. De openingen van de exposities worden steeds opgeluisterd door muzikale optredens in allerlei genres. Daarnaast worden 2 á 3 concerten georganiseerd.

Lees Meer »
Liemers museum Zevenaar
Museum

Liemers museum

Een verrassend veelzijdig streekmuseum! Ontdek de rijke historie en laat je verrassen door de veelzijdige objecten die je meenemen in het verhaal van de Liemers.

Lees Meer »
kerk aerdt
Kerk

NH Kerk Aerdt

De Nederlands-Hervormde kerk in Aerdt is de oudste van alle keken die het Gelders Eiland rijk is. Haar geschiedenis gaat terug tot in de vroege middelweeuwen. Wist u dat hier zelfs al in 1120 een stenen kerkje stond en dat die kerk gewijd was aan Helena, de moeder van kezier Constantijn de Grote? Later werd op de plaats van die stenen kerk de huidige kerk gebouwd.

Lees Meer »
plaquette burgermeester Bruns
Monument

Plaquette Burgemeester Bruns

Herwen en Aerdt waren vroeger alleen met een pontje te bereiken. Ter hoogte van Huis Aerdt ligt tegenwoordig een mooie brug. Maar die is er niet vanzelf gekomen! Hij draagt dan ook de naam van burgemeester Bruns, de man die zich enorm heeft ingespannen om het Gelders Eiland beter bereikbaar te maken.

Lees Meer »
redoute Carvium Novum
Wachttoren

Redoutes Ossenwaard en Carvium Novum

In de Ossenwaard en Carvium Novum vind je twee strak gestileerde heuvels met weidse uitzichten over het polderland rond de Oude Rijn. Hier kun je stilstaan bij de tijd dat het gebied van Rijnwaarden onderdeel was van het hoofdtoneel van de nationale geschiedenis: de Tachtigjarige Oorlog.

Lees Meer »
regelwerk pannerden
Diversen

Regelwerk Pannerden

Rijkswaterstaat heeft in 2014 nabij Pannerden een nieuw regelwerk gebouwd, vlakbij het splitsingspunt van de Waal en het Pannerdens Kanaal. Bij hoogwater verdeelt het regelwerk

Lees Meer »
RK Heilige Martinuskerk Pannerden
Kerk

RK Kerk Heilige Martinus Pannerden

Het is vrijwel zeker dat Pannerden al vóór het jaar 1000 een kerkje bezat. Het eerste kerkje moet een houten gebouwtje zijn geweest, dit was het materiaal dat dicht bij huis te vinden was. Na het jaar 1000 is men overgegaan tot het gebruik van tufsteen waarvan de toren is gebouwd.

Lees Meer »
RK Kerk Lobith
Kerk

RK Kerk Lobith

Op de Markt in Lobith staat nog een kerk: de kerk van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria, behorend tot de RK parochie van het Gelders Eiland. Wist u dat deze kerk gebouwd is op de plaats van het verdwenen Tolhuys? En dat er in 1817 een predikant is dood geschoten, omdat men in hem een collaborateur zag?

Lees Meer »
siertuin t hof
Siertuin

Siertuin ’t Hof

Siertuin ‘t Hof’ is bijzonder landelijk gelegen, tussen maïsvelden en groen, op een oppervlakte van ongeveer 2600 m2. Verschillende tuinideeën hebben de siertuin gemaakt tot wat het nu is.

Lees Meer »
Sluis Oude Waal
Monument

Sluis Oude Waal

De stuw ‘Oude Waal’ sluit de vroegere meander van de Waal (tegenwoordig De Bijland) af. In 1784 werd de Waalbocht afgesneden, waardoor de Bijland ontstond.

Lees Meer »
St. Martinuskerk Herwen
Kerk

St. Martinuskerk Herwen

In het verdronken dorp Herwen heeft een kerk gestaan, die moest wijken voor de opdringende Waal. Voor het ontstaan van het huidge dorp Herwen lag het dorp in het gebied dat wij nu kennen als de Bijland. Begin 19e eeuw werd in het huidige Herwen de R.K. Martinuskerk gebouwd.

Lees Meer »
molen lobith
Monument

Tolhuys Coornmolen

De Tolhuys Coornmolen is een nog altijd werkende korenmolen in Lobith. De ronde stenen molen werd in 1888 gebouwd ter vervanging van een afgebrande houten beltmolen. Op 18 juli 1930 vloog de huidige molen in brand, volgens de Gorinchemsche Courant door het warmlopen van een as.

Lees Meer »
Und so weiter
Monument

Und so Weiter

Op de rustplaats aan het eind van de Spijksedijk, op de grens met Duitsland, nabij grenspaal 660 staat het speciaal voor deze locatie ontworpen kunstwerk ‘Und so Weiter’.

Lees Meer »