te zien

op 't eiland

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email

Veel bezoekers van ’t Gelders Eiland komen hier voor de rust, de ruimte en natuurlijk de prachtige natuur. Natuurlijk is het genieten van de werkelijk fantastische recreatieplas ‘de Bijland’, waar je kan zwemmen, surfen, zeilen, waterskiën, etc. Maak met de rondvaartboot een mooie tocht over de Rijn, breng eens een bezoekje aan de 3 redoutes (Romeinse wachttorens) en bezoek de plaatselijke bezienswaardigheden met de fiets!

Bezienswaardigheden

Ervaar zelf de bijzondere bezienswaardigheden van dit waterrijke gebied. Bezoek het Poldergemaal of een van de kerkjes of maak een rondreis in de geschiedenis in het Liemers Museum.

recreatieoord de panoven
Museum

Buitengoed de Panoven

Recreatieoord de Panoven is een goed bewaard industrieel erfgoed uit 1860, waar u de kans krijgt het oude baksteen- en dakpanambacht te herbeleven en één te worden met de natuur.

Lees Meer »
de tribune
Diversen

De Tribune

Rijkswaterstaat heeft deze tribune in eigen beheer laten maken, ter gelegenheid van haar 200-jarig bestaan in 1998. Hij kreeg plaats in Tolkamer aan de Europakade: op de plek waar de Rijn Nederland binnenstroomt.

Lees Meer »
heemkundekring dijkmagazijn aerdt
Monument

Dijkmagazijn Aerdt

Het dijkmagazijn in Aerdt is in 1879 in opdracht van het Polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden gebouwd. Het is voor Waterschap Rijn en IJssel een uniek dienstgebouw en van historisch belang.

Lees Meer »
gemaal pannerden
Expositie

Gemaal “Oude Rijn”

In 1884 gaf het polderdistrict Herwen, Aerdt en Pannerden de opdracht aan de firma Stork om een stoomgemaal te bouwen aan de Deukerdijk, direct naast de stenen duiker. Het gemaal heeft een capaciteit van 140 m3/uur met een maximale opvoerhoogte van 3,7 meter. In 1916 is de stoomaandrijving vervangen door een elektrische aandrijving.

Lees Meer »
Kraantje Spijk
Monument

Het Kraantje

Soms zie je in het Liemerse landschap merkwaardige zaken staan. Dit kraantje aan de Rijn bij Spijk bijvoorbeeld. Geen kraantje maar letterlijk een ‘electrische wagendraaikraan’, dat toebehoorde aan de NV Hollands-Duitse Steenfabriek in Spijk. De steenovens zijn in 1995 gesloopt. De kraan raakte in verval. Er was niemand meer die er naar omkeek. Wel de mensen uit Spijk.

Lees Meer »
Huis Aerdt Herwen
Monument

Huis Aerdt

Onder de rook van Herwen staat het 18e eeuwse Huis Aerdt. Het Huis Aerdt met boerenbedrijf werd in 1652 gebouwd door Walraaf van Steenhuys. Sinds 1960 is het eigendom van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Lees Meer »
kerk aerdt kunstkring
Expositie

Kunstkring Het Gelders Eiland

Kunstkring Het Gelders Eiland organiseert sinds 1977 exposities en concerten in de Kerk van Aerdt. Er zijn vijf exposities per jaar van telkens vier zondagen. De kerk is dan geopend van 14.00 tot 17.00 uur en gratis toegankelijk. De openingen van de exposities worden steeds opgeluisterd door muzikale optredens in allerlei genres. Daarnaast worden 2 á 3 concerten georganiseerd.

Lees Meer »
Liemers museum Zevenaar
Museum

Liemers museum

Een verrassend veelzijdig streekmuseum! Ontdek de rijke historie en laat je verrassen door de veelzijdige objecten die je meenemen in het verhaal van de Liemers.

Lees Meer »
redoute Carvium Novum
Wachttoren

Redoutes

Een redoute of wachttoren bestaat vaak uit een van aarde opgeworpen verschansing, die aan alle kanten even sterk is. Op ‘t Gelders Eiland staan 3 herbouwde redoutes.

Lees Meer »
siertuin t hof
Siertuin

Siertuin ’t Hof

Siertuin ‘t Hof’ is bijzonder landelijk gelegen, tussen maïsvelden en groen, op een oppervlakte van ongeveer 2600 m2. Verschillende tuinideeën hebben de siertuin gemaakt tot wat het nu is.

Lees Meer »
molen lobith
Monument

Tolhuys Coornmolen

Elke woensdag van 10:00-16:00uur en elke zaterdag van 10:00-14:00uur draaien de wieken waarbij de molen bezocht kan worden en een rondleiding mogelijk is (overige tijden op afspraak). Er worden tevens molenproducten verkocht.

Lees Meer »