Jaarlijkse Snertwandeltocht

terugblik

Op zaterdag 23 november 2019 organiseerde het Activiteitenteam van de Stichting Toeristisch Informatiecentrum ’t Gelders Eiland te Tolkamer weer de jaarlijkse Snertwandeltocht. Het was dit jaar een pittige en unieke struintocht van ca. drie uren door normaliter ontoegankelijke natuurgebieden.

De start was bij eeuwenoude voormalige domeinboerderij De Scholvert van de familie Lamers aan de Ossenwaard 4 te Herwen. Na een korte route bereikten de de wandelaars vrij snel het landgoed De Houberg. In de stal van deze voormalige stoeterij genoten de deelnemers van warme chocolademelk en een brok speculaas. Op deze ook historische plek kregen de deelnemers het verhaal van boerin Martine Bisschop te horen. Zij vertelde over het beheer van het landgoed en de huidige biologische boerderij met Lakenvelder en Wagyu koeien en Magnalica wolvarkens.

Na deze interessante pauze werd vervolgens het grootste deel van de struinroute voortgezet via de qua beleving unieke natuurgebieden De Steenwaard en het Erfkamerlingschap, waarna weer het eindpunt bij boerderij De Scholvert werd bereikt.

Bij terugkomst in de oude stal van deze boerderij stond er voor de deelnemers als hartige afsluiting van deze tocht een heerlijke kom snert met een snee roggebrood met spek klaar.

Door het zeker voor een dergelijke struintocht goede novemberweer, 8 graden, bewolkt, maar tijdens de tocht ook enige tijd een fraai en relatief warm zonnetje was het voor de deelnemers een aangename tocht. Vele vragen werden er naar aanleiding van de verhalen van de begeleidende gidsen gesteld. Ook een bezoek aan een beverburcht in de ooibossen van de Steenwaard was een grote verrassing en kon ter plaatse ook met verwondering gekeken worden naar het krachtige knaagwerk van deze nagenoeg onzichtbare dieren, waarbij zeer dikke wilgen niet gespaard blijven. De fototoestellen stonden dus heel vaak in de aanslag. Vervolgens werd de oversteek gemaakt naar het aangrenzende Erfkamerlingschap, een voormalig eiland en weidegebied in de Oude Rijn, waarvan de herinrichting/natuurontwikkeling juist een maand eerder werd afgerond. Hier konden de deelnemers de ontwikkeling van het rietmoeras in de grote plas-dras stroken langs de oevers van de nieuw gegraven strang met eigen ogen aanschouwen. Dichte en sterke rietvegetaties zijn van groot belang voor de bewoners ervan, zoals de roerdomp en de grote karekiet, die door verdroging en verruiging van het Nederlands landschap zeldzaam zijn geworden. Bij het laatste deel van de wandeling door het van oorsprong vlakke deel van het Erfkamerlingschap kon bij de langzaam verdwijnende zon nog genoten worden van de stilte en de weidsheid van dit unieke gebied.

Het Activiteitenteam kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement, waarbij zij de deelnemers kennis hebben laten maken met zeker voor Nederland unieke en robuuste natuurgebieden. ‘Zo dichtbij en weten wij hier niks van’ was de vaak gehoorde uitdrukking van de nagenoeg honderd zeer tevreden deelnemers.